5 dní na Istrii (so psíkom, v kempoch a low cost)

5 dni na Istrii

Plánujete dovolenku v Chorvátsku a ešte ste neboli na Istrii? V tomto blogu nájdete všetko, čo potrebujete vedieť.

Na Istriu sme sa vybrali s novou Daciou Duster so strešným stanom značky Dometic. Ten sme si vypožičali od požičovne Mini Karavaning. Vnútri je vstavaný matrac a strešný stan funguje na diaľkové ovládanie, takže ho jednoducho zložíte. Je ideálny pre 2 osoby a príjemne izoluje, takže vám v ňom určite nebude zima. Ak chcete zažiť podobné dobrodružstvo, využite môj zľavový kód JESSZA10 a získate zľavu -10% na prenájom akéhokoľvek príslušenstva.

Zľavový kód: JESSZA10 na prenájom vybavenia od Mini Karavaning.
Kedy sa vybrať na Istriu?

Ak sa chcete vyhnúť hlavnej sezóne, určite zvoľte obdobie od apríla do júna alebo počkajte až na september. Počasie je príjemné a väčšina kempov je stále otvorená. Istria je atraktívna svojou polohou a láka dovolenkárov z celej Európy. My sme sa sem vybrali začiatkom júla a mali sme šťastie, že v kempoch bolo dostatok voľných miest.

Parkovanie, wild camping a ceny kempov

Bohužiaľ, rovnako ako v iných európskych destináciách, v Chorvátsku je oficiálne zakázané prespávať na parkoviskách v autách alebo wild camping v stane. V letnej sezóne sú ceny kempov pomerne vysoké. Na rozdiel od Zadaru nás noc v stane na Istrii vyšla pre 2 osoby so psíkom vyšla 40 – 50 € na noc. V roku 2023 to pritom bolo len okolo 30 €/noc. V tejto časti Chorvátska fungujú všetky kempy na rovnakom princípe: spravíte si online rezerváciu a pri check-in-e si vyberiete konkrétne miesto.

Diaľničná známka a mýto

V Chorvátsku nepotrebujete diaľničnú známku, za to si však priplatíte na všetkých spoplatnených cestách. My sme cestu tam aj naspäť zvolili cez Rakúsko a Slovinsko a v oboch krajinách sme si kúpili diaľničnú známku.

Dog friendly pláže

V Chorvátsku nájdete naozaj veľa miest a možností na vyžitie so psíkom. Prikladám samostatnú mapu s vyznačenými plážami, na ktorých môžete byť so psíkom. Psík je povolený vo viacerých prírodných rezerváciách, môže s vami dokonca aj do niektorých reštaurácií a nájdete mnoho hotelov, ktoré vás ubytujú aj s miláčikom. Nezabúdajte, že plávanie so psíkom je zakázané na viacerých plážach s modrými tabuľkami. Mapu pláží, kam s vami psík smie, nájdete TU.

5 dní na Istrii

Umag

Umag je vstupnou bránou Istrie, je jedným z prvých miest a rezortov, v ktorom nájdete skutočne všetko, čo ako turisti k pohodliu potrebujete. Vybrali sme sa do kempu Stella Maris, ktorý je dog friendly, a na noc nás vyšiel „len“ 48 €, čo je na Istrii prijateľná cena. Ostali sme len na jednu noc a zhodnotili sme, že nám to akurát stačilo. Obrovský bazén, čisté sociálne zariadenia, aktivity, reštaurácia, trasy na behanie, bicyklovanie, ihriská – proste dovolenkový rezort so všetkým, čo veľká rodina potrebuje. Pre nás možno aj priveľa. 😊

TIP: Pôvodne som chcela spraviť rezerváciu online, na mieste nám však recepčná odporučila cenovo výhodnejšie státie ideálne na 1 noc.“

Vrsar

Po ceste z Umagu sme si spravili prvú zastávku v mestečku Vrsar. Zaparkovali sme na bezplatnom parkovisku TU a prešli sme sa do centra. Bohužiaľ, až neskôr sme zistili, že Chorvátsko, a špeciálne Istria, je na kvalitnú kávu chudobné. Na rozdiel od Rovinj sme sa tu necítili tak stiesnene a mesto sme stihli prejsť za necelé 3 hodiny.

Limský záliv

Po prehliadke mesta sme sa presunuli len o 15 km ďalej, k výhľadu na krásny Limsky záliv. Tu nás miestni priekupníci presviedčali a okrikovali, aby sme ochutnali ich grappu, olivové oleje a syry. V tej horúčave som mala chuť jedine tak na chladenú citronádu, ale to žiadny z nich nemal v ponuke. Prechádzka k výhľadu začína z parkoviska TU.

Rovinj

Mestá nás až tak nefascinujú, ale Rovinj nás očaril svojou gastronómiou. Hneď na prvý klik sme našli kaviareň Augusto Coffee pod mestskou bránou, s krásnym sedením. Ceny boli prijateľné a majitelia nám odporučili večeru v neďalekom Kantinon Tower s výhľadom na more. Naozaj nepreháňam, ale lepšiu upečenú a ochutenú rybu som asi v živote nejedla. Okrem rybích špecialít vás dostane ich kváskový domáci chlieb s lokálnym olivovým olejom, ktorý chutí tak, ako olivový olej podľa mňa chutiť má. 😀

TIP: Noc sme strávili na parkovisku pre obytné autá pri Kauflande za 10€ TU.  

Pula

Po ceste do najväčšieho mesta Istrie – Pula, sme si spravili krátku zastávku v kávovej pražiarni Bora Nera, a bol to teda fakt príjemný zážitok. Až na to, že domáci majú mačky, ktoré útočia na psov, a náš musel kvôli tomu ostať vonku na záhrade, to tu bolo ako z rozprávky. Domáci nám vysvetlili niečo z histórie gastronómie na Istrii a ponúkli naozaj chutnou kávou s výhľadom do záhrady. Po presune do Puly sme stihli len krátku prehliadku Areny – historického kolosea Istrie. V ten deň však už bolo tak horúco, že sme sa z mesta radšej rozhodli presunúť k moru, do tieňa. V Pule nájdete zopár dog friendly pláží a kempy, ktoré vám dovolia prenocovať aj so psíkom, mne však prišli naozaj drahé.

TIP: Ak sa vám za vstup do Areny nechce platiť, koloseum si pozriete aj cez zábradlie.

Premantura

Prichádza moja najobľúbenejšia časť výletu, a tou je rozhodne Premantura a nocovanie v kempe Arena Stupice. Kemp je rozľahlý a nájdete v ňom kopu miest v tieni pod stromami, ale aj miesta priamo na pláži pri mori. So psíkom vždy volíme miesta v tieni. Hneď pri vchode sme sa oboznámili s ponukou požičovne Jistra Adventures, ktorá sídli priamo v kempe. Keďže v Dacii nemáme priestor nosiť kajaky, ani bicykle, rozhodli sme sa všetko si vypožičať v kempe.

Kamenjak a morské kajaky

Na výber bolo toľko aktivít, že bolo ťažké rozhodnúť sa len pre jednu. Jistra požičiava bicykle, e-biky, kajaky, paddleboardy, môžete tu skúsiť windsurfing, sú tu rôzne bežecké a MTB traily. Nakoniec ale u nás zvíťazil morský kajak a na pol dňa sme si požičali trojkajak, aby sa doňho zmestil aj psík. Vyšlo nás to 50 € na 6 hodín. Dvojmiestny kajak vychádza okolo 35 € na deň, čo je celkom slušná cena za tak krásny zážitok. Po hodinke veslovania sme sa vylodili pri nádherných jaskyniach, v ktorých sa šnorchlovalo a skákalo z útesov. Ako úkryt pred slnkom slúži bar Safari plný detských atrakcií, môžete sa tu zašiť aj na niekoľko hodín a potom sa opäť vrátiť ku kajaku. Pre mňa to bol jednoznačne najkrajší zážitok z Istrie.

TIP: Kemp Arena Stupice si rezervujte online, vyjde vás to lacnejšie ako na mieste. Dozvedela som sa to pri check-oute, takmer som namiesto 77€ za 2 osoby so psíkom zaplatila 95€ (suma bez online rezervácie).

Pláž Brseč

Najkrajšia, a samozrejme, najplnšia pláž Istrie vyzerá ako z pohľadnice, až na ten dav ľudí. Cesta z parkoviska pri cintoríne je pomerne strmá, dole to ešte zvládnete, ale ak sa vám nechce šľapať nazad k autu, po ceste stretnete minidodávku, ktorá vás za 2 € vyvezie k parkovisku. Pri pláži je zákaz kúpania sa so psíkom, môže však do bufetu alebo s ním môžete ostať pod stromami nad plážou. Miesto na ležanie je naozaj stiesnené, odporúčam vám sem prísť buď skoro ráno, alebo až neskôr večer. K dispozícii je studená sprcha, kabínka a WC. V bufete sa dá platiť aj kartou, ale občerstvenie je dosť obmedzené.

TIP: Ak túžite vidieť a odfotiť si pláž Brseč, vyberte sa sem skoro ráno, ideálne pred letnou sezónou alebo až po nej.

Vrch Vojak

Poslednou zastávkou nášho výletu mohol byť jedine vrchol s výhľadom na more. V národnom parku Učka je naozaj veľa miest, ktoré sa oplatí navštíviť. My sme si vybrali túru na najvyšší vrch Istrie s názvom Vojak (1 401 m n.m.). K parkovisku sa dostanete z mestečka Lovran a čakajú vás ostré serpentíny a približne 15 minút jazdy. TU nájdete parkovisko, z ktorého sa vydáte na nenáročnú 4 km dlhú túru s prevýšením 400 výškových metrov. My sme to zvládli za necelú hodinu akurát na západ slnka a ten výhľad na záver bol naozaj dojímavý. 😊

TIP: Neriskujte a nenocujte v NP Učka, hrozí vám pokuta až 2 000€, ak by ste chceli stanovať na vrchole, hneď vedľa je parkovisko a strážcovia parku by vás asi hneď odhalili.

Budget pre 2 osoby:

Palivo: 200€

Kempy: 125€ (stan, auto, 2 osoby a pes)

Parkoviská: 35€

Diaľničné známky: 11€ (Rakúsko) 16€ (Slovinsko)

Strava: cca 250€

Dokopy: cca 650€

Write a response

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Close

Jesika Žáková - Hiking & Guides


© Copyright 2022. All rights reserved.
Close